Categories: BüyüMitoloji

Mitolojideki Yıldızlar Nedir? Yıldızların Efsaneleri Nelerdir?

Mitoloji efsaneleri ve hikayeleri ile bir çok insanın ilgisini çekmiştir. Bunun yanında her ülkenin ya da topluluğun birbirinden farklı mitolojik hikayesi olması da bu konuda ki çeşitliliği daha da zengin hale getirmiştir. Bir çok alanda mitolojik hikaye bulunmaktadır. Bu hikayelerin sadece bir kısmı ise gökyüzü ile ilgili efsanelerdir. Bu nedenle mitoloji meraklıları bu konular arasında gökyüzündeki yıldızların isimleri nelerdir? Gökyüzündeki yıldızların mitolojik hikayeleri nasıldır? şeklindeki sorulara merakla cevap aramaktadırlar.Hal böyle olunca biz de bu sorular hakkındaki cevapları araştırdık. İşte o detaylar.

Yıldızlar ve Efsaneleri Nelerdir?

Gökyüzündeki milyonlarca yıldızdan bazılarının isimleri ve mitolojideki hikayeleri merak edilenler arasındadır.İşte o yıldızlar ve efsanevi yanları…

Orion Takımyıldızı

Deniz tanrısı olan Poseidion ve Girit kralı olan Minos ve Euryale’nin oğulları olan Orion, çok yakışıklı ve büyük gövdeli bir adamdır. Babası Orion’a deniz üzerinde yürüyebilme yeteneğini bahşetmiştir. Bunun yanında denizde yürürken bir elinde asa diğer elinde ise aslan postu tutar.

Bir gün ay tanrıçası olan Artemis ormanda dolaşırken Orion’u görür ve ilk bakışta ondan etkilenip aşık olur. Ancak Artemis sonsuza kadar bakiredir. Kimseye aşık olamaz, evlenemez ve birlikte olmaz aslında fakat Orion’u görünce gönlü ferman dinlemeyerek aşık olur ve beraber vakit geçirmeye başlarlar. Her gün birlikte olan bu ikili için her şey güzel gitmektedir ve günden güne aralarındaki sevgi daha da artmaktadır. Ancak bu beraberlikten hoşlanmayan biri vardır ki o da Artemis’in kız kardeşi güneş tanrısı Apollon. Apollon’un bu beraberliğe karşı olmasının nedeni hem Orion’u kız kardeşine yakıştıramaz hem de kız kardeşini başka biriyle paylaşmak istemez. Bunun için planlar kurar.

Bir gün Orion’u deniz kenarından gören Apollon, deniz tanrısının oğlu olduğundan ona ne kadar iyi yüzebileceğini sorar ve Orion ise bu soru karşısında açıklama yapmadan kendinden emin bir şekilde bunu göstermek üzere denize atlar ve açılır açılır bir nokta oluncaya kadar yüzmeye devam eder. Bunun üzerine de Apollon hemen kız kardeşi Artemis’i alır ve denizin kenarına getirir. Onun okçuluk konusundaki yeteneğini bilen Apollon, kız kardeşine madem çok iyisin o zaman denizdeki şu küçük noktayı okun ile vur diye çıkışır. Artemis’te hemen bunu yapmak için hazırlanır yayını çeker ve tabi ki tam isabet ettirir. Ancak hemen sonra bunun bir oyun olduğunu ve sevgilisini vurduğunu anlar ve üzüntüden kahrolur. Günlerde yas tutar. Kızını böyle gören Zeus ise bu duruma dayanamaz ve kızı için bir şeyler yapmak istediğini söyler.bunun üzerine Artemis babasına Orion’u göklere çıkarmasını söyler. Babası kızını kırmaz ve Orion’un ruhunun gökyüzüne yükseltir ve bir takımyıldızı olarak ise onu ölümsüzleştirir.

Orion’un Peşinden Gelen Akrep (Scorpius) Takımyıldızı

Scorpius’un Orion’a musallat olup peşinden geldiği bilinir. Ancak bu konudaki her mit birbirleri ile çelişkiler gösterir. Orion takımyıldızı ve akrep takımyıldızı birbirlerinin zıt yönünde bulunurlar. Böylelikle biri doğarken diğeri batmaktadır.

Bu durum ile ilgilibirbirinden farklı mitler vardır.Bir mite göre Orion Artemis’e aşıktır ve bakire olan Artemis’i zorla elde etmek ister. Diğer bir mit, Orion’un avcılık yeteneğine fazla güvenmesinin Artemis’i kızdırdığı yönündedir. Çünkü Artemis av tanrıçasıdır. Kendisinden iyi olduğunun iddia edilmesi de Artemis’i kızdırmıştır. Bu birbirinden farklı hikayelerin ortak yönü her Artemis kızınca Orion’un peşinden akrep yollar. Orion tanrının oğlu olsa bile ölümlü olduğundan akrep sokması ile ölmesi muhtemeldir. Mite göre Orion akrep sokması ile ölmüş ve iki düşman gökyüzünde bile ayrılmamış akrep Orion’un peşini bırakmamıştır.

Büyük Ayı Ve Küçük Ayı

Gökyüzüne bakıldığında en çok görülmesi mümkün ve aşina olunan yıldızlardır. Bu mitin de ana kahramanı Artemis’tir. Artemis sonsuza kadar bakiredir. Ancak Nymph’ler dişi tanrılar olarak kabul edilir ve kırlarda dolaşıp eğlenirler. Ancak Artemis’e bağlıdırlar ve bekaret sözü verirler. Nymph’ler gelin anlamına gelir ve Yunan inancında göre dünyada bu canlılardan çokça vardır. Bu canlılardan olan Callisto, Artemis’in gözdesidir. Bir gün kırlarda dolaşırken Zeus onu görür ve aşık olur. Ama ürkütmemek için de kendisini Artemis olarak tanıtır. Daha sonra Calliisto’yu kandırarak birlikte olurlar. Bu birliktelik sonrasında ise oğulları olur. Bunun üzerine Artemis sözünü tutmayan Callisto’yu ormanda avcıların kovalayacağı bir ayıya çevirir. Zamanla bu çocuk büyür ve ormanda habersiz annesini tam avlarken araya Zeus girer ve her ikisini de yutan bir hortum gönderir bunun üzerine ikisi de gökyüzüne çıkar.Oğlu küçük ayı annesi ise büyük ayı olur.

Büyük Köpek (Canıs Major)

Laelaps rivayete göre hızlı koşmada oldukça yetenekli bir köpektir. Bu köpeğin bir çok sahibi olsa da en son sahibi Atina kralının kızı Procris’tir. Procris’e bu köpeği Girit kralı olan Minos yanında bir ok ile yollamıştır.Bu okun özelliği ise hedefi asla şaşmamasıdır. Procris’in kocası bir gün yanlışlıkla bu oku eşine gönderir ve Procris ölür. Daha sonra ise sürgün edilir. bir gün bir kovalamaca başlar ve büyük köpek ile tilki birbirlerini kovalar. O sırada Zeus bu kovalamacaya dur der ve ikisini de taşa çevirir. Daha sonrasında ise Büyük Köpeği yıldızların arasına gönderir.

Sırıus

Orion’un diğer köpeği ise Sirius’tur. Bu nedenle bazen Sirius’a köpek yıldızı denilmektedir.Türk mitolojisinde Demirkazık olarak adlandırılan ve güneşten 23 kat daha parlak ve çok sert olduğu düşünülen bir yıldızdır.

Sirius bir çok medeniyetin yer verdiği ve iki sarmal yıldızdan oluşmaktadır. Mısırlıların takvimini Güneş’e göre değil de Sirius’a göre belirledikleri bilinir. Ra’nın güneşi yine Sirius olarak bilinir.

Türkler tarih boyunca kurtlara çok ilgilidir. Bu nedenle Sirius oldukça önem taşır ve gök ile yeri birleştiren kutsal olarak görülür. Şamanlara göre ise tanrı katına yükselip Sirius’a ulaşmak mümkündür.

 

 

admin

Recent Posts

Burçların Elementleri Nelerdir? Özellikleri Nelerdir?

Kişinin doğduğu andaki nefesi ile o anki gökyüzünün şekli astrolojik olarak gök haritamızı belirler. Bu…

2 yıl ago

Lokman Hekim Kimdir? Neler Yapmıştır? Rivayetleri?

Birçoğumuzun adını duyduğu Lokman Hekim hakkında tam olarak bilgi sahibi değiliz. Ancak Lokman Hekim hakkında…

2 yıl ago

Kanlı Ay Tutulması Nedir?Ne Zaman?Burçlara Etkisi?

Geçtiğimiz yıllarda kanlı ay tutulmasına şahit olmuştuk. Herkesin aynı saatte gözlerinin gökyüzüne çevrildiği ve gökyüzünün…

2 yıl ago

Hipnoz Nedir? Nasıl Yapılır? Hipnoz Çeşitleri Nelerdir?

Son yıllarda gerek sosyal medya gerekse normal hayatta o sık karşılaşılan konulardan biri hipnozdur. Hipnozun…

2 yıl ago

Türk Mitolojisi Oluşumu Nasıldır? Yaratılış ve Tanrıları?

Mitoloji belirli bir dinde veya kültürdeki insanlık ve evrenin yaratılış biçimini kendi geleneklerine özgü olarak…

2 yıl ago

Astroloji Haritaları Var Oluşu?Gezegenler ve Sembolleri?

Astroloji haritalarına ilgi her geçen gün daha da artmaktadır.İnsanların kendilerine enerji verecek bir güç araması…

2 yıl ago